dilluns, 22 de gener de 2018

Acanthodactylus erythrurus - Sargantana cua-roja.

La sargantana cua-roja, Acanthodactylus erythrurus, és un rèptil de la família Lacertidae adaptat a terrenys tous i solts, especialment a terres sorrenques. De fet presenta als seus dits en vista ventral escates inferiors imbricades, una adaptació a aquest tipus de sòls que els permet una major sustentació.

El nom comú de l'espècie es deu a la coloració rogenca que presenten a la cua els juvenils i de les femelles durant l'època de zel. Més caràcters de dimorfisme sexual en els mascles són la major grandària del cap, l'engrossiment basal de la cua més pronunciat i la major longitud de la cua.

La seua distribució es limita al Magrib i el centre, sud i est de la Península Ibèrica, sobretot a les zones costaneres i les grans depressions interiors. Les poblacions ibèriques estan adscrites a la sub-espècie Acanthodactylus erythrurus erythrurus.

Mostra una clara preferència pels hàbitats oberts de substrats solts i poca o nul·la pendent, tot i que sempre requereix la presència de cobertura vegetal per protegir-se. La seua alimentació es compon bàsicament d'insectes (formigues, himenòpters, heteròpters, coleòpters i ortòpters), aràcnids i altres artròpodes.

Femella adulta de sargantana cua-roja, Acanthodactylus erythrurus erythrurus, de les dunes de l'Albufera de València (C. Valenciana).
Femella adulta de sargantana cua-roja, Acanthodactylus erythrurus erythrurus, de les dunes de l'Albufera de València (C. Valenciana).
Juvenil de sargantana cua-roja, Acanthodactylus erythrurus erythrurus, de les dunes de l'Albufera de València (C. Valenciana).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada