dilluns, 22 de gener de 2018

Anguis fragilis - Serp de vidre o vidriol

El vidriol o serp de vidre, Anguis fragilis, sovint és confós amb una serp, realment és un llangardaix àpode, sense extremitats. És una espècie adaptada a "nadar" entre l'herba, sent el seu ambient preferit els prats humits, tot i que també pot ser trobada en boscos i zones de matolls o fins i tot zones de dunes. La seua cua és llarga, normalment més llarga que el conjunt del cos i el cap. A diferència de les serps i en comú amb la resta de llangardaixos, pot autotomitzar la seua cua, es a dir, té la capacitat d'automutilar-se per evadir-se d'un predador i de regenerar-la posteriorment.

Mascle adult de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Detall del camp d'un mascle adult de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).


Els exemplars de serp de vidre manifesten cert dimorfisme sexual, on les femelles presenten normalment una banda vertebral de coloració més clara en contrast amb els costats, mentre que els mascles adults són més uniformes i tenen comparativament una complexió més robusta. Alguns mascles adults arriben a desenvolupar xicotetes taques blaves al dors i als costats.

Mascle adult de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Femella molt madura de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un bosc de ribera (Alfoz de Burgos, Castilla y León).
Femella adulta de serp de vidre, Anguis fragilis, d'una fageda (Montseny, Catalunya).
Mascle adult amb puntejat blau de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).


Els individus joves de serp de vidre tenen una marcada coloració daurada, que contrasta amb bandes longitudinals fosques que presenten a l'esquena, els costats i el ventre, Els sub-adults poden preservar la coloració juvenil, tot i que comparativament més apagada.

Juvenil de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Mascle sub-adult de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Femella jove de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un prat humit (Montseny, Catalunya).


Anguis fragilis és una espècie ovovivípara, on les còpules tenen lloc entre finals de març i principis de juliol. La gestació dura tres mesos, després dels quals les femelles pareixen fins a 22 individus plenament formats.

Nounat de serp de vidre, Anguis fragilis, d'un  bosc de ribera (Montseny, Catalunya).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada