Araneae - Aranyes vertaderes

Les Aranyes vertaderes (ordre Araneae) són l'ordre més nombrós de la classe Arachnida i és el setè en diversitat total d'espècies respecte a la resta d'organismes vius. El grup està abundantment representat a tots els continents, excepte a l'Antàrtida, i s'han establert en gairebé tots els nínxols ecològics, tret del mar i l'aire. Són predadors generalment solitaris d'animals xicotets, molt majoritàriament altres invertebrats, tot i que es coneix una única espècie herbívora. Les aranyes utilitzen un ampli ventall d'estratègies per capturar les seues preses: la més coneguda és la capacitat de moltes espècies de caçar-les mitjançant teranyines enganxifoses, si bé també practiquen la cacera activa o bé emboscades en amagatalls. Tenen glàndules verinoses als quelícers, amb les que paralitzen i maten les seues preses. Produeixen seda que no sols utilitzen per teixir teranyines, sinó també per tapar refugis i, fins i tot, en algunes espècies per ser transportades pel vent. Fins a la data s'han descrit més de 46.500 espècies diferents d'aranyes, i hi ha 110 famílies que han estat recollides pels taxonomistes; no obstant, la seua classificació interna continua estant en discussió permanent.

Anatòmicament, les aranyes es diferencien de la resta d'artròpodes pel fet que els segments corporals habituals estan fusionats en dos tagmes, prosoma o cefalotòrax i l'opistosoma o abdomen, i estan units per un xicotet pedicel cilíndric. Excepte el grup més primitiu, els mesòtels (ordre Mesothelae), les aranyes tenen el sistema nerviós més centralitzat de tots els artròpodes, amb els seus ganglis fusionats en una massa al cefalotòrax. A diferència de la majoria d'artròpodes, les aranyes no tenen músculs extensors a les potes, de manera que les estenen per pressió hidràulica.


Família Araneidae

Mascle d'aranya de la creu, Araneus diadematus, a una zona seca calcària (Baix Llobregat, Catalunya).

Femella d'aranya vespa, Argiope bruennichi, a un bosc de ribera (Cabreira / Cabrera, Castilla y León).

Femella d'aranya lobulada, Argiope lobata, a una zona de matolls secs mediterranis (València ciutat, C. Valenciana).

Femella d'aranya ratllada, Argiope trifasciata, a una zona de matolls secs mediterranis (Horta Sud, C. Valenciana).


Família Eresidae

Femella d'aranya de vellut, Eresus gr. kollari, a un prat sec (Serranía Baja, Castilla - La Mancha).

Femella d'aranya de vellut, Eresus gr. kollari, a un prat sec (Serranía Baja, Castilla - La Mancha).

Femella d'aranya de vellut, Eresus gr. kollari, a un prat sec (Serranía Baja, Castilla - La Mancha).

Mascle d'aranya del vellut, Eresus gr. kollari, a una zona de matolls secs mediterranis (Baix Segura / Vega Baja del Segura, C. Valenciana).

Mascle d'aranya del vellut, Eresus gr. kollari, a una zona de matolls secs mediterranis (Baix Segura / Vega Baja del Segura, C. Valenciana).

Femella d'aranya del vellut, Eresus gr. kollari, a una zona de matolls secs mediterranis (Baix Segura / Vega Baja del Segura, C. Valenciana).


Família Lycosidae

Adult de taràntula mediterrània radiada, Hogna radiata, a una zona de cultiu de cítrics (Ribera Alta, C. Valenciana).

Femella adulta amb descendència de taràntula mediterrània radiada, Hogna radiata, a un alzinar mediterrani (Montseny, Catalunya).

Adult de taràntula mediterrània, Lycosa fasciventris, a una zona de cultiu de cítrics (Ribera Alta, C. Valenciana).

Adult de taràntula mediterrània ibèrica, Lycosa hispanica, a una zona seca calcària (La Noguera, Catalunya).

Adult de taràntula mediterrània ibèrica, Lycosa hispanica, a una zona seca calcària (Ribera Alta, C. Valenciana).


Família Oecobiidae

Adult d'aranya de cinc punts grocs, Uroctea durandi, a una zona de cultiu de secà (Plana de Requena-Utiel, C. Valenciana).


Família Pisauridae

Adult d'aranya mainadera, Pisaura mirabilis, a una zona seca calcària (Berguedà, Catalunya).


Família Salticidae

Adult d'aranya botadora, Menemerus semilimbatus, a una zona peri-urbana (Ribera Alta, C. Valenciana).


Família Sparassidae

Adult d'aranya verda, Micrommata virescens, a una zona de cultiu de secà (Ribera Alta, C. Valenciana).


Família Theridiidae

Adult de vídua negre del Mediterrani, Latrodectus tredecimguttatus, a una zona de matolls secs mediterranis (Ribera Alta, C. Valenciana).

Adult de vídua negre del Mediterrani, Latrodectus tredecimguttatus, a una zona de matolls secs mediterranis (Ribera Alta, C. Valenciana).