Chalcides striatus - Lludrió llistat

El lludrió llistat o bívia tridàctila, Chalcides striatus, és un saure de morfologia serpentiforme de la família Scincidae endèmic de la Península Ibèrica, el sud mediterrani de França, amb una distribució oriental arriba fins a la Ligúria. En canvi, és absent en la major part de l'est mediterrani ibèric. És un escinc de mida mitjana, amb un cap xicotet i triangular i amb el musell arrodonit. Presenta un cos curt i gruixut de secció arrodonida o quadrangular, recobert d'escates llises i brillants. Les seues extremitats tridàctiles són molt reduïdes mentre que la cua de secció circular és de major o similar longitud que el seu cos. La seua coloració pot ser des de bruna, groguenca a olivàcia amb línies de color marró, i el ventre de coloració blanquinosa o groguenca.

Femella adulta de lludrió llistat, Chalcides striatus, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Femella adulta de lludrió llistat, Chalcides striatus, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).
Femella adulta de lludrió llistat, Chalcides striatus, d'un prat humit supramediterrani (Baix Camp, Catalunya).


És una espècie de rèptil de gran especialització, un "nedador d'herbes", que ocupa vessants ben assolellades i de lleugeres pendents, amb abundant vegetació herbàcia i en ocasions elevada humitat. La dieta està composta per diversos grups d'artròpodes, entre els quals destaquen els aràcnids, coleòpters i hemípters. Els juvenils substitueixen parcialment els aràcnids i gasteròpodes per insectes i crustacis a la seua dieta. És molt escàs en territoris amb precipitacions inferiors a 500 mm, el que explicaria la seua absència en gran part de l'est ibèric. La seua distribució és discontínua, de tal manera que la desaparició o modificació d'alguns dels hàbitats ocupats per aquesta espècie ocasiona l'extinció o l'aïllament de les seues poblacions.

Mascle jove de lludrió llistat, Chalcides striatus, d'un prat sec (Alfoz de Burgos, Castilla y León).
Femella adulta de lludrió llistat, Chalcides striatus, d'un prat sec (Alfoz de Burgos, Castilla y León).


El lludrió llistat és una espècie amb dimorfisme sexual, en la qual les femelles són més grans que els mascles. Són vivípars, les còpules s'inicien amb la primaveres i els parts es produeixen normalment entre juny i agost, existint correlació entre la mida de les femelles i el nombre de cries parides.

Adult de lludrió llistat, Chalcides striatus, a un prat sec (Baix Camp, Catalunya).

Adult de lludrió llistat, Chalcides striatus, a un prat sec (Las Merindades, Castilla y León).

Adult de lludrió llistat, Chalcides striatus, a un prat sec (Las Merindades, Castilla y León).