Coronella girondica - Serp llisa meridional

La serp llisa meridional, Coronella girondica, és un ofidi de mida reduïda de la família Colubridae, que es distribueix pel Magrib, la Península Ibèrica, el sud de França i el centre i nord d'Itàlia. Aquesta serp presenta coloracions que van des del marró, grisenc o vermellós en la seua part dorsal, amb línies o taques transversals de color marró fosc o negrós, on també destaquen unes escates dorsals llises que són l'origen del nom comú de l'espècie. A l'arrancada de l'àrea cervical presenta una marca fosca característica en forma d'U, o un parell de punts allargats també foscos. Posseeix una ratlla fosca des de l'ull fins al límit posterior de la boca, a més d'una banda fosca d'ull a ull a través dels prefrontals, i una línia negra sota l'ull. La zona ventral és groguenca o rogenca amb marques negres. A diferència de l'altra espècie del gènere Coronella amb distribució ibèrica, Coronella austriaca, la serp llisa meridional presenta una escata rostral que no penetra entre les escates internasals, sinó que té una forma menys punxeguda i desenvolupada posteriorment.

Adult de serp llisa meridional, Coronella girondica, d'un prat humit (Serranía Baja, Castilla - La Mancha).
Adult de serp llisa meridional, Coronella girondica, d'un alzinar mediterrani (Las Merindades, Castilla y León).


És una espècie generalista que ocupa un ampli ventall d'hàbitat. Al nord de la Península Ibèrica prefereix les vessants assolellades, faltant a les zones més fredes, mentre que a la resta de la península és força més ubiqua, tot i que és més escassa a zones agrícoles. La serp llisa meridional s'alimenta principalment de sargantanes, i en menor mesura d'altres rèptils com geckos i lluentes, micromamífers, pollets d'aus i artròpodes. És un depredador actiu de costums crepusculars i nocturns, que captura a les seues presses, majoritàriament diürnes, als seus amagatalls nocturns. Normalment presenta una activitat anual centrada entre els mesos de març i octubre, encara que a les zones més càlides pot estar activa tot l'any.

Juvenil de serp llisa meridional, Coronella girondica, d'una zona de matolls secs mediterranis (Baix Vinalopó, C. Valenciana).
Adult mudant la pell de serp llisa meridional, Coronella girondica, d'una pineda mediterrània (Baix Segura / Vega Baja del Segura, C. Valenciana).


També a diferència de Coronella austriaca, la serp llisa meridional és una espècie ovípara. L'època de zel és primaveral, finalitzant amb les còpules als mesos de Maig i Juny. Les femelles realitzen les postes a la meitat de Juliol, d'entre dos a deu ous de morfologia molt allargada que eclosionen al setembre.

Femella adulta de serp llisa meridional, Coronella girondica, a una zona de matolls secs mediterranis (Horta Sud, C. Valenciana).