Tortugues mossegadores americanes (Chelydra serpentina) a les Terres del Xúquer. Una nova espècie invasora?

Era un matí de dimecres, un d'eixos dies d'hivern sense massa fred. Un amic i company paleontòleg de copilot i jo al volant, intentant arribar a un aflorament calcari que havíem vist a un mapa geològic. Però el GPS del mòbil decideix no funcionar i ens dirigeix a un altre punt. En resum, que acabem enmig d'una zona de tarongerars i a centenars de metres del nostre objectiu inicial, en terme de Picassent (Horta Sud). Mentre intentem fer funcionar la geolocalització veiem a pocs metres un dragonet comú, una Tarentola mauritanica, solejant al mur d'una sèquia. Com havia dit abans, tot i ser hivern, estava sent un dia temperat i aquell dragonet tampoc era el primer rèptil que veiem actiu, aixina que decidim fer una volta per la zona a veure què hi trobem i aprofitar l'error del GPS. Beneït error.

Als pocs minuts de rondar-hi, ambdós ens aturem de colp mirant la mateixa cosa que destaca, blanquinosa, a una clariana entre la baixa herba. Un os que als dos, que ens dediquem a la Paleontologia de rèptils, ens era familiar.

Va, home, això és el que pareix que és? - pregunta u, incrèdul.

Sí, ho és - confirma l'altre recollint-lo del terra.

L'os aïllat en qüestió.

Un húmer esquerrà d'una tortuga. La seua morfologia no era la pròpia de les espècies autòctones, tant pel que fa a les aquàtiques com a les terrestres. Continuem prospectant la zona, discutint sobre la troballa i el seu possible origen, quan als pocs metres ens trobem la festa grossa. 

Acumulació de restes de queloni (de moment) indeterminat.

Un crani pràcticament complet junt amb cinc vèrtebres cervicals, dues vèrtebres caudals, un fèmur esquerre, ambdues tíbies, una fíbula dreta i dos tarsos. I amb aquell crani, que presentava una cresta supra-occipital molt desenvolupada, no hi havia cap mena de dubte sobre la identitat de la difunta tortuga: ens trobàvem davant de les restes mortals d'una tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina. 

Crani de tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina.

La lògica i conseqüent pregunta formulada en aquell moment a la meua ment acaba de donar el seu fruit final. A la darrera edició del "Boletín de la Asociación de Herpetología Española" ha sigut publicat el meu article "Nuevas citas de tortuga mordedora norteamericana, Chelydra serpentina (Testudines: Chelydridae), en Valencia y su posible potencial invasor". En ell repasse totes les cites produïdes d'aquesta espècie exòtica en territori valencià, incloent aquella troballa hivernal i una altra de nova que es produí mesos després a Alzira (Ribera Alta). Concretament una femella jove de tortuga mossegadora que fou atropellada i ferida mortalment.

Femella sub-adulta de tortuga mossegadora nord-americana, Chelydra serpentina.

Sumades totes les cites valencianes i bibliografia en mà sols podem que preocupar-nos davant de les possibilitats de la instal·lació en la nostra terra valenciana d'una nova espècie invasora. Si vols saber els motius detallats pots llegir-los accedint a l'article clicant sobre aquestes mateixes línies o fer-ho sobre la següent imatge.



*I recorda, les tortugues, com qualsevol altre animal exòtic, no són joguets d'utilitzar i abandonar". Responsabilitat. Més encara quan u compra una tortuga que porta per nom "mossegadora". La nostra fauna t'ho agrairà.

Adult de tortuga mossegadora americana, Chelydra serpentina (Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya, CRARC).