Hyla meridionalis, nova presència de reineta meridional a la Comuntat Valenciana

Acaba de ser publicada una nota científica en el Boletín de la Asociación Herpetológica Española on es recullen les primeres observacions de la reineta meridional (Hyla meridionalis), per al sud de la Comunitat Valenciana, amb almenys tres poblacions establides al Baix Vinalopó, treball on ha participat el nostre company Emilio Rosillo de l'Associació Herpetològica Timon.

Encara que de primeres ens pot semblar una bona notícia, hi ha indicis que es tracta d'exemplars translocats, moguts des d'altres zones on ja està establida l'espècie i, per tant, no es corresponen amb poblacions generades per dinàmiques o processos naturals. Cal recordar el greu perill que suposa el moviment d'espècies d'amfibis des de les seues zones d'origen, ja que no solament poden competir i desplaçar a les espècies natives, sinó que poden actuar com a vectors de malalties infeccioses. També que la captura, tinença i traslocación d'espècies autòctones està totalment prohibida per llei i pot implicar fortes sancions.

Malgrat tot, també podria tractar-se d'una translocació accidental. La reineta meridional va estar present de manera natural en altres zones no massa allunyades de les fronteres valencianes, en el sud-est ibèric. Tot això ens fa la situació encara més complexa d'interpretar. Veurem quin és ara l'evolució a futur de les noves reinetes del Baix Vinalopó, que potser no haurien de estar allà, però no podem oblidar que en realitat Hyla meridionalis és un amfibi nord-africà que arribà a la Península Ibèrica degut a diverses introduccions humanes, durant la Prehistòria Recent.

Es pot consultar la nota científica en aquest enllaç:
https://www.herpetologica.org/.../BAHE33[D1124]GILABERT.pdf


Reineta meridional, Hyla meridionalis.