Herp Trip - Rescatant amfibis i rèptils pel Baix Vinalopó i Baix Segura

A partir d'ara aniré publicant periòdicament alguns dels meus viatges herpetològics (més coneguts pels anglicismes "herp trips" o "herping trips"). Amb el pas dels anys he anat acumulant molts kilòmetres recorreguts arreu de la Península Ibèrica amb els meus companys d'afició i treball, i ja en tenim previstos més fora d'aquesta. Però m'agradaria començar aquesta secció amb un tipus d'herpeto-viatge no massa llarg en distància però sí un dels més especials: rescatant herpetofauna atrapada en efectes-trampa del sud valencià, per les comarques del Baix Vinalopó i Baix Segura.

Aquest en concret és del març de l'any passat, de començaments de la primavera, amb l'inici de l'activitat anual dels rèptils. Tot i que a les comarques meridionals valencianes la majoria de l'herpetofauna no hiverna, sí s'hi mouen molt menys i es fa molt més difícil de veure'ls, pel que és precisament l'inici de la primavera un dels moments crítics en la problemàtica dels efectes trampa, perquè els individus comencen de nou a recórrer els seus territoris per alimentar-se i agafar forces per a l'època d'aparellaments, el que incrementa la incidència de caigudes.

Amb aquest panorama eixim cap al sud l'amic Rubén i jo, on ens reunírem amb els companys Miguel i Alex, iniciat el recorregut pels diferents efectes-trampa. Comencem visitant una gran bassa abandonada al terme municipal d'Elx. Abans d'abaixar al seu interior ja identifiquem que hi ha atrapades quatre sargantanes cendroses d'Edwards (Psammodromus edwardsianus) i amb un poc d'insistència combinada amb certa paciència aconseguírem capturar-les per a traure-les d'aquella trampa mortal.

Adult de sargantana cendrosa d'Edwards, Psammodromus edwardsianus (Baix Vinalopó, C. Valenciana).

Abans d'eixir-hi, Miguel s'adonà que a l'interior d'un dels conductes taponats hi ha tres gripaus corredors (Epidalea calamita), que també traiem fora, salvant-los d'una mort segura. Dos d'ells estan deshidratats però per sort encara es poden salvar, així que procedim a rehidratar-los mantenint-los una llarga estona dins d'un recipient amb aigua. Els alliberem a un zona ombrívola propera on es concentra la humitat i on s'hi podran recuperar amb seguretat.

Mascle adult de gripau corredor, Epidalea calamita (Baix Vinalopó, C. Valenciana).

Dues espècies que també ens trobem a dins són els dos dragonets autòctons, el dragonet rosat (Hemidactylus turcicus) i el dragonet comú (Tarentola mauritanica). Aquests no necessiten que els rescatem, són ben capaços d'eixir d'aquestes estructures escalant per les seues parets verticals.

Adult de dragonet rosat, Hemidactylus turcicus (Baix Vinalopó, C. Valenciana).

Adult de dragonet comú, Tarentola mauritanica (Baix Vinalopó, C. Valenciana).

Reprenem la nostra ruta, inspeccionant altres efectes-trampa d'Elx i per sort no trobàrem més animals atrapats. Després de visitar-ne mitja dotzena, sense incidències, se n'anem cap al Baix Segura, on tenim localitzades més basses abandonades i d'on ja hem rescatat desenes d'animals prèviament. De nou continuem amb la nostra bona ratxa, sense trobar-hi cap individu entrampat. Finalment a la sisena bassa trobem una serp llisa meridional (Coronella girondica), amagada baix d'una pedra. La serpeta tenia un mal caràcter digne d'una Malpolon i no d'una normalment tranquil·la Coronella, així que l'alliberem al moment a una pineda pròxima. 

Adult de serp llisa meridional, Coronella girondica (Baix Segura, C. Valenciana).

Degut a la (positiva) incompareixença d'herpetofauna, començàrem a fer-li un poc més de cas als invertebrats que se'ns anaven creuant. A la mateixa pedra on trobàrem amb la serp llisa meridional identifiquem una preciosa falsa vídua negra (Steatoda paykulliana). I just al moment d'alliberar la Coronella girondica també localitzàrem un ortòpter ben curiós, la llagosta nassuda (Truxalis nasuta). I voletejant entre nosaltres hi havia en tot moment una papallona reina (Papilio machaon), exhibint "ferides de guerra" que li havien fet perdre part de les ales.

Llagosta nassuda, Truxalis nasuta (Baix Segura, C. Valenciana).

Falsa vídua negra, Steatoda paykulliana (Baix Segura, C. Valenciana).

Papallona reina, Papilio machaon (Baix Segura, C. Valenciana).

Acabada aquesta sèrie de basses decidim anar-nos-en a una altra zona de concentració d'efectes-trampa, uns pocs kilòmetres més al nord. Allí arribem a una gran bassa, de més de 6 metres de fondària. Miguel, que ja és veterà en aquestos temes, ja ens diu que aquest lloc té premis assegurats. I vaja sí té bon ull. Efectivament, de dins rescatàrem quatres femelles i dos mascles adults de fardatxo bètic (Timon nevadensis), tots ells en bon estat. 

Mascle adult de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

Mascle adult de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

Mascle adult de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

Femella adulta de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

Femella adulta de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

Femella adulta de fardatxo bètic, Timon nevadensis (Baix Segura, C. Valenciana).

I vigilant-nos des de les altures un xoriguer (Falco tinnunculus), a qui possiblement acabàvem de fotre-li alguna futura presa.

Adult de xoriguer, Falco tinnunculus (Baix Segura, C. Valenciana).

Passat el migdia fem un descans per a dinar. Una vegada amb les panxes plenes i amb les forces reposades, creuem de banda a banda el Baix Segura fins a la frontera amb Múrcia. Aquesta zona, a diferència de l'escenari anterior, està plena d'aljubs i no de basses. Primer en visitem un de molt antic, quasi enrunat, d'on Miguel aconsegueix traure un adult de serp llisa meridional, fred però en bon estat. 

Adult de serp llisa meridional, Coronella girondica (Baix Segura, C. Valenciana).

Adult de serp llisa meridional, Coronella girondica (Baix Segura, C. Valenciana).

Al costat d'un antic "caserío" abandonat localitzem dos aljubs més. El primer està en tan mal estat que decidim no entrar-hi, pel perill evident cap a la nostra integritat. En canvi en el segon, que es troba en molt millor estat, sí localitzem dos juvenils de serp ratllada (Zamenis scalaris), que alliberem a una zona propera.

Juvenil de serp ratllada, Zamenis scalaris (Baix Segura, C. Valenciana).

Juvenil de serp ratllada, Zamenis scalaris (Baix Segura, C. Valenciana).

Amb aquest últim rescat, acompanyat per un Sol que ja s'amaga al darrere de les muntanyes de Ponent, decidim donar per finalitzada la jornada de rescats. En total hem salvat la vida a tres amfibis i a catorze rèptils, que ara tindran la possibilitat de sobreviure i donar lloc a la seua descendència. Dèsset vides que anaven a perdre's per l'existència d'unes trampes mortals abandonades pels humans.


Recompte d'espècies:
Epidalea calamita
Hemidactylus turcicus
Tarentola mauritanica
Psammodromus edwardsianus
Timon nevadensis
Coronella girondica
Zamenis scalaris